سبد خرید ٠
منو

یاقوت کبود

یاقوت کبود ( Sapphire ) گروه کروندوم ( Corundum group )

واژه ی مترادف یاقوت کبود، سافیر ( Sapphire ) در زبان یونانی به معنای آبی رنگ است و به کانی های مختلف اطلاق می شود . در ایام قدیم تا قرون وسطی واژه ی "سافیر" عمدتا به کانی لاپیس لازولی گفته می شود . در حدود سال های 1800 میلادی به بعد جواهر شناسان متوجه شدند که یاقوت کبود نیز مانند یاقوت قرمزنوعی از انواع کروندوم است در ابتدا فقط به انواع آبی رنگ یاقوت کبود گفته می شد و انواع دیگر کروندوم با رنگ های مختلف دارای اسامی اشتباه برانگیز مانند پریدوت مشرق زمین ( Oriental peridot ) برای انواع سبز رنگ ، و توپاز مشرق زمین ( Oriental topaz )  برای انواع زرد رنگ بودند .امروزه انواع کروندوم مناسب برای ساخت جواهر با هر رنگی غیر از انواع قرمز رنگ آن یاقوت کبود خوانده می شود .یاقوت کبود در رنگ های گوناگون نیز دیده شده است که باتوجه به رنگشان نامگذاری می شوند ، به طور مثال سافیر زرد و یا سبز و غیره . یاقوت کبود بدون هیچ پیشوند فقط به کروندوم آبی گفته می شود و سافیر به رنگ نارنجی مایل به صورتی ، به نام پادپارادچا (Padparascha) مشهور است.

پدیده چندر رنگی ( پلئوکروئیسم ) در یاقوت کبود دیده می شود و بهترین رنگ معمولا در جهت محور های اپتیکی است ، بنابراین نگین را در جهت عمود بر محور اپتیکی می تراشند . در تراش ترکیبی صفحه ی تاج و پاویلیون پله وار تراشیده می شوند . یاقوت کبود با تراش زمردی بسیار نادر است . سفیر مونتانا تراش برلیان مدور دارد. تراش کاپوشن هم در انواع سافیر ستاره ای وآنهائی که ناخالصی زیاد دارند متداول است.

بزرگترین سافیر جهان در سال 1995 در ماداگاسکار کشف شد به وزن 61/500قیراط . این سافیر ظاهرا رکورد دار بزرگترین نگین تراشیده و صیغل شده جهان ، و طبیعتا گرانقیمت ترین سافیر جهان خواهد بود . این سافیر که Millennium Sapphire نام دارد و در حال حاضر در دست حجاری است به مبلغ 90 تا 500 میلیون دلار ارزشیابی شده است. کتاب رکورد های گینس (The Guinness book of word Records) گواهینامه ای به عنوان بزرگترین سافیر حجاری شده جهان را برای آن صادر نموده است .

هیچ ضابطه ی مشخصی برای جدا سازی یاقوت های سرخ و کبود وجود ندارد و به همین دلیل نیز کروندوم های قرمز روشن ، صورتی یا بنفش نیز معمولا یاقوت کبود خوانده می شوند چون اگر انها را با واژه ی یاقوت سرخ معرفی می کردند احتمال اینکه از ارزش در نظر خریدار تنزل کنند وجود داشت . عنصر رنگ دهنده در یاقوت کبود آهن و تیتانیوم است و در انواع بنفش رنگ وانادیوم می باشد . مقدار جزئی اهن در ترکیب شیمیائی رنگ های زرد و سبز ایجاد میکند و فلز کروم نیز رنگ صورتی پدید می آورد . رنگ دلخواه و مورد پسند در یاقوت کبود رنگ آبی گل ذرتی خالص (Pure cornflower blue ) می باشد .ویژگی سختی در یاقوت های کبود در جهات مختلف کریستالو گرافی متفاوت می باشد. این ویزگی در تراش نگین جواهر اهمیت خاصی دارد . در یاقوت کبود پدیده س فلورسانس با رنگ های مختلفی وجود دارد که با مقدار و نوع فلز رنگ دهنده تغییر می کند و هر رنگی خاص بافت بخصوصی است.

سافیر

رنگ و ناخالصی ها به مکان یافت بستگی  دارند.

استرالیا:یاقوت های کبود آبی متمایل به سبز و سیاه هستند ( فذاوری حرارتی می تواند عیوب را کاهش داده و رنگ را به رنگ قابل قبول آبی روشن تر تبدیل سازد ).یاقوت های کبود زرد و یا سبز نیز یافت می شوند.

ناخالصی ها:رنگ و نواحی رشد مستقیم  و زاویه دار ، هاله های اطراف زیر کن.

برمه: آبی سیر تا بنفش روشن ، گاهی نیز متمایل به تیره رنگی.

ناخالصی ها: کریستال های خوش فرم  ( کوروند ، گارنت ، زیرکن ) ، صفحات دو قلو ، آثار fiinger prints و ( Crumpled fiag ) ، پرهائی از مایعات ، سیلک و زونهای هگزاگونال در بعضی از سنگ ها.

کامبوج: آبی متوسط تا تیره ( navy )، در Pailin یافت می شود.

ناخاصی ها: کریستال های کوچک قرمز ، ناخالصی هایی از کریستال و شبیه به " fried egg " (نیمرو)

ماداگاسکار

آفریقا: نیجریه ، مالاوی ، تانزانیا

هندونستان (کشمیر) : آبی" گل ذرتی" گرانبها با ساختاری قدری مخملی . این معدن در حال حاضر استخراج نمی شود و چنین سنگ هایی کاملا کمیاب هستند.

ناخالصی ها: ممکن است به نظر"شیری" برسند . مه آلودگی ظاهرا به دلیلوجود سیلک از کریستال های بسیار نازک خارج شده است.

سریلانکا: منبع مهم برای برای سنگ هایی با کیفیت خوب، با وجودی که سنگ های کمرنگ و دورنگ نیز به فرآوری یافت می شوند.

ناخالصی ها: نواحی رنگی ، سیلک، feathers ،مایعات و ناخالصی های" fiinger print " ،هاله های زیرکن ، و صفحات دو قلو.

تایلند: اغلب آبی تند، بسیاری نیز آبی جوهری هستند.

ناخالصی ها: شبیه به روبی تایلندبا کریستال های تیره و محیط اطراف تیره با feathersو صفحات چند قلو.

آمریکا:(مونتانا) بیشتر آبی "فولادی" رنگ .

ناخالصی ها:زونهای رشد زاویه های ، ناخالصی های کوچک کریستالی .

سایر منایع سافیر:کنیا، ماداگاسکار،مالاوی، موزامبیک،نیجریه، آفریقای جنوبی وتانزانیا می باشند.

محتویات وناخالصی ها از روتیل سوزنی شکل سببایجاد جلای ابریشمی در یاقوت های کبود می گردند. اگر مقدار این ناخالصی ها زیاد باشد پدیده ی چشم گربه ای یا آستریزم مشاهده خواهد شد . برخی از جواهر شناسان ایجاد پدیده ی آستریزم در یاقوت کبود را برخلاف ایجادآن در یاقوت قرمز به علت وجود بلور های روتیل سوزنی شکل نمی دانند بلکه دلیل آن را وجود کانال های باریک ومتقاطع در سه جهت کریستالو گرافی ذکر کرده اند.سنگ های مادر اصلی یاقوت کبود مرمر، بازالت و یا انواع پگماتیت ها هستند. اکثرا استخراج این کانی از انباشته های رسوبی و یا ذخایر که با تخریب سنگ های مادر اولیه بوسیله ی عوامل طبیعی (مانند آفتاب،گرما و سرما) به وجود آمده اند صورت می گیرد و از سنگ های اولیه کمتر بهره برداری می شود.روش های استخراج ساده و ابتدائی بوده و با حفر گودال ها و کانال هائی در داخل زمین به وسیله ی دست انجام می گیرد. پس از استخراج یاقوت کبود  به روش شستن ، خاک رس، ماسه و شن جدا می شود ولی جداسازی نهائی با دست انجام می شود. یاقوت کبود از کانی هم گروه خود یاقوت سرخ فراوان تر یافت می شود و این به دلیل بیشتر بودن فلز اهن از کروم در طبیعت است که رنگ این دو کانی را به وجود می آورند. معادن مهم یاقوت کبود در حال استخراج امروزه در قاره ی استرالیا و کشور های هندوستان (کشمیر)، برمه، سری لانکا، تانزانیا ، ماداگاسکار و تایلند می باشد. ذخائر یاقوت کبود استرالیا در سال 1870 میلادی کشف شد، سنگ حاوی یاقوت کبود در اینجا بازالت تخریب شده توسط عوامل طبیعی می باشد. یاقوت های کبود این ناحیه کیفیت چندان خوبی ندارند و بلور ها رنگ روشن با ته رنگ سبز دارند و در زیر نور مصنوعی به رنگ جوهری و آبی متمایل به سبز و یا متمایل به سیاه دیده می شوند. اخیرا یاقوت های کبود ستاره ای (اما سیاه رنگ) نیز به دست آمده اند.

کانی های همراه:گارنت پیروپ ، کوارتز، توپاز، تورمالین و زیرکن هستند. در سال 1918 میلادی انواع مرغوب این کانی ، با رنگ آبی در نیوساوت ویلز (New South Wales) در استرالیا کشف و استخراج آن در سال های اخیر آغاز گردیده است.

ذخایر رسوبی ناحیه موگوک در برمه علاوه بر یاقوت کبود کانی های اسپینل و یاقوت سرخ نیز دارند . سنگ حاوی این کانی های جواهر پگماتیت است. در سال 1966 میلادی بزرگترین کریستال یاقوت کبود ستاره ای در این مکان یافت شد ، کریستالی با وزن 63000 قیراط یا 12/6 کیلو گرم .

یاقوت کبود از قدیم در سریلانکا شناخته شده بود و ذخایر آن در قسمت جنوب غربی این جزیره و در ناحیه ی راتناپورا قرار دارند.

سنگ میزبان حاوی بلور های یاقوت کبود و آهک دولومیتیزه است که توسط توده  سنگ های دگرگونی گرانیت گنیس (Granite gneis) احاطه شده است . گنگلومراهای حاوی یاقوت کبود همراه با سایر مواد رسوبی در عمق 30 الی 60 سانتی متری زیر توده های شن و ماسه در بستر رودخانه و عمق 1 الی 10 متری آب قرار گرفته اند و همانطوری که عنوان شد این ذخایر در زبان محلی به نام ایلام شهرت دارند . بلورهای یاقوت این منطقه معمولا به رنگ ابی روشن با زمینه ی بنفش دیده می شوند. همچنین می توان انواع زرد ، نارنجی، سبز، صورتی ، قهوه ای ، بی رنگ و با پدیده ی آستریزم و یا چشم گربه را یافت . کانی همراه با یاقوت کبود دراین مکان :آپاتیت، ایولیت ، گارنت، مون استون، کوارتز ، یاقوت سرخ، سینهالیت، توپاز، تورمالین و زیرکن می باشند. دو معدن یاقوت کبود نیز در تایلند وجود دارند که عبارتند از: بانگ کاچا در نزدیکی چانتابوری و در 220 کیلومتری جنوب شرقی بانکوک ، و بوپلوی در نزدیکی کانچانبوری ودر 120 کیلومتری شمال غربی بانکوک. سنگ میزبان یاقوت کبود بازالت رگه دار است و از ذخائر موجود در سنگ های رسوبی نیز بهره برداری می شود . بلور های یاقوت کبود به رنگ آبی سیر متمایل به سبز وجود دارند و در کنار آنها یاقوت کبود ستاره ای نیز دیده می شود. کانی های گارنت، یاقوت سرخ، اسپینل، و زیرکن همراه با یاقوت کبود از این ذخائر به دست می آیند. مرغوب ترین بلور های یاقوت کبود از معادنی در ایالات کشمیر هندوستان که در ارتفاع 5000 متری در ناحیه زاسکار و در 200 کیلو متری جنوب شرقی سریناگار قرار گرفته اند، استخراج می گردد. شروع بهره برداری سال 1880 میلادی بوده و امروزه مقدار یاقوت کبود به دست امده ازاین ذخائر کاهش یافته است . سنگ میزبان حاوی یاقوت کبود در اینجا پگماتیت غنی از کانی کائولین است که توسط سنگ دگرگون شده شیست (schist) احاطه گردیده . اکثر بلور های یاقوت کبود موجود در سنگ میزبان تخریب شده رنگ ابی گل ذرتی با جلای ابریشمی دارند . بلور های یاقوت کبود که امروزه به نام یاقوت کبود کشمیری فروخته می شوند در واقع از برمه آمده اند.

در تانزانیا هم در کنار یاقوت سرخ، یاقوت کبود نیز استخراج می شود . پیروتیت و محتویات مایع نیز مشخصه این یاقوت های کبود هستند .آپاتیت، فروگوسونیت، مونازیت، فلوگوپیت، پیروتیت و زیر کن نیز یافت می شوند.

در سال 1894میلادی در ایالت مونتانا در آمریکا نیز بلور های یاقوت کبود کشف شد . سنگ میزبان حاوی بلور های یاقوت کبود در اینجا از نوع سنگ آتشفشان بیرونی یا آندیزیت است و استخراج یاقوت کبود هم از سنگ های تخریب نشده و هم تخریب شده آندیزیت صورت می گیرد . رنگ بلور های یاقوت کبود این منطقه اکثرا آبی کمرنگ یا آبی متالیک می باشد . این معادن از سال 1920 میلادی دیگر بهره برداری نمی شوند . ذخائر کم اهمیت تری نیز در کشور های برزیل ، کامبوج ، کنیا ، مالاوی ، زیمبابوه ، تانزانیا و فنلاند ( در موارد نادری بلور های یاقوت کبود ستاره ای به دست آمده اند ) یافت می شوند. در کامبوج نیز یاقوت کبود به رنگ آبی تیره یافت می شود که کریستال های کوچک به صورت ناخالصی و اشکال پر مانند دارد . از سال 1994 سافیر از ناحیه دافین در جنوب ماداگاسکار به بازار های جهانی راه یافته که بسیار شبیه به سافیر سریلانکا می باشد. عرضه سافیر به بازار جواهرات نیز رو به کاهش گذاشته که دلیل آن نیز مشکلات سیاسی در سریلانکا می باشد . سافیر رنگ نفیس سیلان در حال حاضر فقط از ذخائر موجود تأمین می شود و امید دلالان سنگ به معادن Pailin در کامبوج است . محصولات این معادن در اوایل سال 2007 وارد بازار شده بود که موجب امیدواری بود ولی امروزه مقدار آن به یک سوم کاهش یافته است.

بلور های درشت یاقوت کبود بسیار کمیاب بوده و گاهی مانند الماس های مشهور جهان شهرت یافته و ناگذاری شده اند، مانند ستاره ی هند که بزرگترین یاقوت کبود ستاره ای تراش داده شده در جهان است با536 قیراط وزن و در موزه ی علوم طبیعی نیویورک نگهداری می شود ، و ستاره نیمه شب که نگینی سیاه رنگ است با 116 قیراط وزن و یا ستاره آسیا با 330 قیراط وزن که در اختیار موزه اسمیتسونین در واشنگتن است . دو نگین یاقوت کبود مشهور دیگر یکی ادوارد (Edward Sapphire) ، و دیگری (Stuart Sapphire) است که در تاج پادشاهی انگیلیس قرار دارد. چهره سه رئیس جمهور مشهور آمریکا ، واشنگتن ، لینکلن و آیزنهاور در سه قطعه یاقوت کبود هرکدام به وزن حدود 2000 قیراط حکاکی شده است . سافیر یوگان به وزن 423 قیراط نیز یکی از بزرگترین سافیر های تراشیده شده جهان است . به علت شباهت زیاد، ممکن است یاقوت کبود با کانی های بنیتویت ، ایولیت ، کیانیت ، اسپینل ، تانزانیت ، توپاز ، تورمالین ، زیرکن وشیشه آبی رنگ اشتباه شود .

در این اواخر بهبود کیفیت رنگ و شفافیت در یاقوت سرخ و کبود با کمک حرارت صورت می گیرد که بر ارزش آن می افزاید . با این روش می توان گوهری را که فقط به کار تراش کابوشن می خورد تا به حدی بهبود کیفیت بخشید که بتوان از آنها نگین های صفحه دار تهیه نمود . بهبود 50 درصد در ظاهر سنگ قیمت آن را 25 درصد افزایش می دهد.

ویژگی های ذاتی سافیر همانند ضریب شکست نور و شکست دو گانه و وزن مخصوص با حرارت دادن تغییر نمی کند اما ویژگی دورنگی ، طیف جذبی نوری و فلور سانس کاملا تغییر می کنند.

تغییراتی که در ناخالصی ها به وجود می آید همانند ذوب شدن و یا گسترش کانی های میهمان به دلیل نقطه ذوب پایین آنها و یا حتی شکسته شدن اینگونه ناخالصی ها می تواند به شناخت این روش بهبود کیفیت کمک کند ، اغلب یاقوت های سرخ وکبود امروزه بدین گونه بهبود کیفیت می یابند .

در فوریه 2000 ، یاقوت کبود آبی رنگی به وزن 3/3 پاونددر یک معدن در سریلانکا، در 75 مایلی شرق کلمبو ، کشف شد .

در گزارشی دیگر از سریلانکا گفته شده که معدن کاران در منطقه راتناپورا که منطقه سنگ های قیمتی سریلانکاست در اوایل ژوئن 2009 موفق شدند یک سافیر 880 قیراطی ، به بزرگی یک تخم مرغ ، در لابلای آبرفت ها بیابند . کارشناسان قیمت تقریبی این سنگ خام را 800000 دلار آمریکائی تعیین نمودند.سریلانکا به جزیره ی سنگ های جواهر شهرت داردو مدارک تاریخی حاکی از آن است که تجارت سنگ های گرانقیمت همیشه بخشی بسیار مهم از تجارت خارجی این جزیره از زمان های بسیار دور ، بوده است.

ماداگاسکار

کشف معدن جدیدی در ماداگاسکار که حاوی بهترین نوع سافیر جهان می باشد . موجب شده تا بیش از یکصد هزار نفر به محلی به نام ایلاکاکا در این جزیره هجوم بیاورند و نقطه ای دور افتاده در کنار جنگل که پنج کلبه بیشتر ندارد را به "Klondike" آفریقائی تبدیل نمایند. هجوم هرروزه تازه واردین این مکان را به صحنه ای از فیلم های وسترن هالیود تبدیل نموده است.بزرگترین سافیر تا کنون یافت شده در جهان به نام Millenium Sapphire به وزن 61500 قیراط در این کشور کشف شده است.

کانادا

دسامبر 2007 - کمپانی True North Gems اعلام نموده که معدنی جدید به نام Kikturiag ( پشه ! ) در ساحل جنوبی جزیره بالفین و در کانادا کشف نموده است . نمونه ای که از سطح زمین جم آوری شده حاوی چندین کریستال سافیر می باشد. بزرگترین کریستال با شکلی کاملا کریستالو گرافیک 139/24 قیراط وزن دارد . این معدن حاصل عملیات اکتشافی در سال 2007 در منطقه ای به وسعت 18/5 کیلومتر مربع می باشد.

یک سافیر کم نظیر نارنجی رنگ در معدن روبی Barrington Tops استرالیا یافت شده، این رنگ در سافیر طبیعی ( فرآوری شده ) بسیار نادر است. از این معدن تا اوت 2005 ، 15000قیراط روبی ، به طور متوسط 2 قیراط در یک تن سنگ ، استخراج شده است.

کیفیت در روبی سافیر

روبی در میان کمیاب ترین انواع سنگ های جواهر قرار دارد و تعداد معادن مهم با کیفیت روبی استخراج شده در حد قابل تراش محدود است . بنابراین تراش و شکل دهی اولیه آن با توجه به محدود بودن سنگ های خام عرضه شده به بازار می بایستی با هدف حفظ حداکثر وزن صورت گیرد. به طور کلی می توان ادعا کرد که نگین های تراش داده شده از روبی دارای بدترین نسبت های تراش هستند و اغلب یا به دلیل حفظ وزن پاویلیونی عمیق تر از حالت استاندارد دارند ( معمولا روبی های پاکستانی ) و یا به دلیل روشن تر شدن نگین پاویلیونی نازک تراز حالت استاندارد  دارد.

میانمار(برمه)

مشهورترین منبع تاریخی روبی های کیفیت بالای برمه ( میانمار ) می باشد، روبی هایی که با واژه ی مشهور "خون کبوتر"  (Piegeon blood) توصیف می شوند و مقصود رنگ سرخ زنده و غنی سنگ است. گاه نیز از واژه ی علمی تر Glowing Luminous Red ( سرخ تابناک ) استفاده می شود، که این واژه اشاره دارد به ویژگی فلور سانس وجود عنصر کروم در ترکیب شیمیایی سنگ است . روبی هایی که دارای عنصر آهن در ترکیب شیمیایی خود هستند این پدیده را از خود نشان نمی دهند ، چنانکه روبی های استخراج شده از معادت تایلند و کامبوج بسیار کمتر این حالت سرزندگی و فلور سانس را دارند. دو معدن روبی مهم برمه : موگوک و مونگ هسو  نام دارند.

تایلند

کمیابی سنگ های روبی در معدن موگوک موجب شد تا منابع شناخته شده منطقه Chanthaburi - Trat Gem Fields در شرق تایلند بار دیگر نظر جواهر سازان را به خود جلب کنند . ابداع و تکامل تکنیک های فرآوری حرارتی ( در سال های دهه 1970 و 1980 ) موجب شد که این سنگ ها به عنوان جایگزینی برای سنگ های برمه در بازار مطرح شوند . با کمک فرآوری حرارتی می توان ته رنگ ارغوانی این سنگ ها  را ازبین برد و شفافیت آنها را تقویت نمود . نگین های تراشیده شده از این سنگ ها گاه ( تا حد 5 قیراط ) 10000 دلار در قیراط قیمت دارند.

کامبوج

روبی های این کشور از ناحیه Poilin Gem field در غرب کامبوج استخراج می شوند . این منطقه در مرز با تایلند قرار دارد و سنگ ها به آسانی به آن طرف مرز انتقال داده می شوند.

سریلانکا

در معادن این کشور نیز روبی هائی با کیفیت بسیار خوب به دست می آید اما عمدتا سنگ های استخراج شده رنگی بسیار روشن دارند . این روبی هارا می توان به عنوان سافیر های صورتی رنگ با سیری بالای رنگ در نظر گرفت . البته در این سنگ ها هم ته رنگ ارغوانی دیده می شود که می باید توسط فرآوری حرارتی از بین برده شود . نگین های 5 قیراطی به بالا از این روبی های بسیار خوشرنگ  و گران قیمت هستند.

سایر منابع روبی در شرق آفریقا ( کنیا و تانزانیا ) قرار دارند به اضافه معادن ویتنام و معادن تاجیکستان، افغانستان و پاکستان.

مقایسه روبی ها و سافیر های صورتی از منابع مختلف

1- روبی موگوک (برمه ) بدون فرآوری حرارتی

این روبی ها دارای ته رنگ قدری ارغوانی صورتی _ قرمز هستند. پرده رنگ ( Intensity ) ( یاسیری رنگ ) روشن متوسط می باشد . شفافیت درسطح خوب و قابل قبولی است اما چون دارای تراش بومی هستند اکثرا رعایت نسبتها در نگین های تراش داده شده خوب نیست . این سنگ ها را می توان به عنوان روبی های صورتی رنگ روشن طبقه بندی نمود.

سافیر های صورتی برمه ( موگوک ) ، فرآوری حرارتی نشده

این سنگ ها ته رنگ متمایل به صورتی ارغوانی ، و پرده رنگ نسبتا روشن دارند و شدت سیری رنگ در اینها حالت سرزنده (Vivide) دارد و نوع رنگ صورتی می باشد. شفافیت در آنها بسیار خوب است ولی همانند سنگ های قبلی معمولا تراش بومی با کیفیت نه چندان جالب ( صفحات کوچک و بی تناسب در قسمت تاج ) دارند. لبه های صفحات نیز درجه بالائی از سائیدگی نشان می دهند.

روبی سریلانکا ( فرآوری حرارتی نشده )

این سنگ ها دارای ته رنگ متمایل به صورتی _ قرمز پرده رنگ متوسط تا روشن هستند . شدت سیری رنگ در آنها روشن متوسط و نوع رنگ صورتی _ قرمز می باشد.

این سنگ ها نیز مشابه سنگ های قبلی هستند اما عمق رنگ در آنها کمتر مشهود است.تراش نگین ها نازک است و بیشتر نوری که به  درون نگین می تابد از طریق صفحات پاویلیون شکسته و از نگین خارج می شود ( بازتاب چندانی ندارند ) در نتیجه ایجاد رنگ با سیری کمتر در آن مشهود است.

سافیر صورتی رنگ سریلانکا ( فرآوری حرارتی نشده )

ته رنگ ارغوانی متمایل به صورتی و پرده رنگ روشن دارند. سیری رنگ در آن ها را باید سرزنده "Vivid" و نوع رنگ را صورتی ارزیابی نمود. کلا ویژگی های مشابه با سافیر (Hot Pink) برمه ای دارند ولی از شفافیت کمتری برخوردارند . تا حدودی نیز پراکندگی نور به دلیل وجود نا خالصی های فراوان درآنها دیده می شود.

سافیر صورتی Jagdalek افغانستان

این نگین ها هم ته رنگ صورتی و پرده رنگ روشن تا متوسط دارند.شدت سیری در انها  چندان زیاد نیست و سنگ روشن است . نوع رنگ صورتی می باشد. رنگ صورتی تند و روشن در روبی نشان دهنده  وجود سطح متوسطی از عنصر کروم در ترکیب شیمیائی است بدون اینکه سایر عناصر رنگ زا ( مثلا اهن ) به میزان قابل توجهی در آنها وجود داشته باشند.

روبی کامبوج Pailin (فرآوری حرارتی نشده ) این سنگ ها نیز دارای ته رنگ نارنجی تا قرمزتند با پرده رنگ متوسط تا تیره هستند . شدت سیری رنگ در آنها را سرزنده (Vivid) و نوع رنگ را نارنجی تا قرمز ارزیابی می نمایند.

روبی های Pailin شبیه روبی های تایلند هستند و همان ته رنگ نارنجی متمایل به قرمز را دارند . در سنگ های ذیل پدیده فلور سانس شدت کمتری دارد که به دلیل میزان بالای عنصر آهن در ترکیب شیمیائی آنهاست. (  به درجه خاموشی بیشتر در لبه صفحات دقت کنید )

روبی کامبوج Pailin ( فرآوری حرارتی شده )

این سنگ ها ته رنگ قرمز متمایل به  ارغوانی دارند و پردهی رنگ در آنها تیره تا خیلی تیره است. شدت سیری رنگ سرزنده ارزیابی شده که توسط پرده رنگ های تیره و درجه خاموشی بالا پوشانیده می شود نوع رنگ در این سنگ ها نارنجی تا قرمز یا قرمز سیر است.

نوعی از روبی های کامبوج نیز با همین کیفیت ولی فلور سانس بیشتر از سایر روبی های کامبوج و رنگ روشن تر و سرزنده تر دارند.

روبی تایلند _ کامبوج (فرآوری حرارتی شده )

این سنگ ها دارای ته رنگ قرمز و نارنجی و پرده رنگ تیره متوسط هستند . شدت سیری رنگ در این ها را باید "سرزنده" و نوع رنگ را قرمز مایل به نارنجی توصیف نمود.

روبی تایلند Bo Rai (یا Bo_Waen) (فرآوری حرارتی شده )

این سنگ ها ته رنگ قرمز مایل به نارنجی دارند اما ته رنگ زرد ، به دلیل وجود ناخالصی ها تأثیر منفی بر شفافیت دارند ، پرده رنگ متوسط می باشند و شدت سیری رنگ در آنها روشن و نوع رنگ قرمز مایل به نارنجی است . این سنگ ها ناخالصی های زیادی دارند که جلای سطح نگین را کاهش می دهند اما پدیده خاموشی در نگین را ازبین می برند . در مقایسه ی این سنگ ها با روبی های کامبوج باید گفت که بسیار "بی روح "به نظر می رسند.چنین روبی هارا به زبان محلی  Lai_Thai می نامند.

کشمیر هندونستان

از دیدگاه تاریخی معادن کشمیر در نزدیکی مرز هندوستان _ پاکسان بسیار ارزشمند ولی فعالیت های معدنی در این نقطه مقطعی و متغیر بوده است. معادن کشمیر در نزدیکی دهکده Sumjan در منطقه Padar واقع شده و از سال 1881 تا 1930 بهره برداری می شده .این معادن که در ارتفاع 4400 متری واقع شده است به دلیل شرایط آب و هوائی فقط چند ماه در سال قابل بهره برداری بوده است . رنگ سنگ های استخراج شده و شفافیت آنها ضعیف، و در بسیاری مواقع رنگ فقط منحصر به نوک بلور ها بوده است. با وجود این سنگ های زیبائی با رنگ های نفیس در دو دهه آخر قرن نوزدهم در اینجا بدست آمده است . نگین های ارزشمند کشمیر ظاهری " شیری " یا "مخملی " دارند ونوع رنگ آنها آبی "گل ذرتی" می باشد.

روبی های برمه ( میانمار )

بسیاری از نگین هائی که در 50 سال اخیر فروخته شده احتمالا نه از کشمیر بلکه از برمه استخراج شده بودند. روبی های نفیس برمه در مقایسه با سنگ های نفیس کشمیر باید درجه دوم ارزیابی نمود. اما این سنگ ها در مقایسه با سنگ های سریلانکا رنگی غنی تر و سیرتر دارند و نیازی به فرآوری حرارتی در آنها نیست . بسیاری Star Sapphire ( سافیرهای ستاره ای ) موجود نیز از معادن برمه استخراج شده اند.

سافیرهای سریلانکا

در حالی که سافیر های برمه در رنگ غنی تر و بیشتر متمایل به بنفش (Royal Blue) هستند، سنگ های سریلانکائی قدری روشن تر آبی "گل ذرتی" می باشند. نگین های سافیر سریلانکا( بالاتر از 10 قیراط) درخشان و دارای رنگی" سرزنده " هستند. اکثر سافیر های درشت جهان از معادن سریلانکا می باشند. رنگ های آبی غنی در نگین های کوچک تا قبلاز ابداع و تکامل فرآوری حرارتی نادر بود ولی از اواخر دهه 1970به بعد رنگ آبی غنی در تمام اندازه ها یافت می شود . همانند برمه از معادن سریلانکا هم سافیر های خوب گاه بالاتراز 100 قیراط به دست آمده است.

سافیر های کامبوج

به دلائل سیاسی تأمین سافیر های آبی با کیفیت خوب از Pailin Gem fields، عملا معدن کاری در کامبوج به حالت رکود در آمده است. سنگ های استخراج شده دارای رنگ تیره هستند ولی در حد نگین های کوچک دارای رنگ قابل قبولی می باشند. نگین های بالای 5 قیراط بسیار کمیاب بوده و تیره تراز آن است که بتوان آنها را نفیس ارزیابی نمود.

سافیر های ماداگاسکار

از سال 1994 سافیر از منطقه Dauphine در جنوب ماداگاسکار استخراج می شود،رنگ این سافیر ها شبیه به سافیر های سریلانکائی می باشد.

سنگ های تیره رنگ تر از سایر نقاط استخراج می شود. در طی 20 سال گذشته تایلند و استرالیا عرضه کننده عمده سافیر برای بازار های جهانی بوده اند با قیمتی در حد 15 تا 20 دلار در قیراط.

سافیرهای تایلند از استاهای مرزی چانتابوری _ ترات می توانند شبیه به سافیرهای کامبوج باشند اما امروزه دیگر فعالیت معدنی چندانی در ناحیه انجام نمی شود . مهمترین منطقه تولید کننده ی سافیر در تایلند معادنی هستند در 100 کیلومتری غرب بانکوک در منطقه Bo Poli.این سافیر ها رنگ آبی تند دارند ولی مشکل در "شیری رنگ "بودن ویا ماه گرفتگی در آنهاست .نواحی رنگی و ذرات کوچک (روتیل) در امتدااین نواحی موجب کاهش شفافیت وبرلیانسی در آنها شده است ."شیری رنگ " بودن، رنگ آبی خالص سیر در سنگ را نیز خدشه دار می کند در واقع تمام سافیر های "ابری" موجود در بازار جواهر از مناطق Bo Poli به دست می آیند ولی به عنوان سافیر های سریلانکائی به فروش می رسند.

سافیر های استرالیا

قسمت اعظم سافیر های استرالیائی در مقایسه با سایر کشور ها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و عمدتا رنگ آبی جوهری تیره دارند. اگر تکنیک فرآوری حرارتی تکامل نیافته بود قسمت اعظم سنگ های استخراج شده استرالیائی قابل فروش نبوده اند . اما سافیر های به دست آمده در منطقه نیوساوت ویلز از کیفیت بهتری برخوردارند ، ولی سنگ های منطقه آناکی در کوییزلند رنگ تیره تری دارند. معمولا سنگ های استرالیایی را در پارسل های سایر کشور ها ، عمدتا تایلند ، مخلوط کرده عرضه می کنند.

سایر منابع

سافیر در سایر نقاط همانند آمریکا (ایالت مونتانا) نیز به دست می آید.سافیر هائی بارنگ فانتزی در رودخانه میسوری و نیر در نیجریه و چین ، مالاوی ،تانزانیا (رنگ فانتزی) استخراج می شود.

تاثیر یاقوت کبود بر بدن : طبق منابع قدیمی و تحقیقات اخیر، یاقوت کبود دارای خاصیت شفا بخشی بی شماری است، توسط ارتعاشات نورانی اش می تواند نیرویی تولید کند تا سلولهای پوست، مو و ناخن ها را اصلاح و ترمیم کند، از ریزش موها و طاسی می کاهد و به درمان سریع بیماریهای پوستی کمک می کند. یاقوت کبود مجموعه سیستم عصبی را نیرو بخشیده و به بیماری هایی که از اعصاب نشات می گیرند یاری می رساند. به دلیل قدرت و توانایی ش می تواند سنگی قوی برای تسکین دردها و اراحتی ها باشد. دردهای عصبی مانند درد عصب، دردهای رماتیسمی، سردرد های شدید، یا بیماری های مفصلی و دردهای ناشی از آن، قولنج، سوزش معده، ناراحتی های عمل جراحی و دردهای سخت از جراحتهای خطرناک را درمان می کند.

یاقوت کبود برای ناراحتی های مزمن گوشی و فکی، سینوسهای پیشانی و بطنها موثر است، چشم ها و بینایی را تقویت می کند، نتایج بسیار خوبی برای درمان بثورهای پوستی و بیماریهای مربوط به پوست همراه با شستن آب یاقوت کبود به دست آمده است تورم ها، زخم ها و خونریزی ها، در نتیجه استفاده از یاقوت کبود کاهش می یابند. به علاوه می توان از این سنگ برای آرام کردن عصبانیت، مبارزه بر علیه بی خوابی، سرگیجه و تعریق بیش از حد استفاده کرد. بچه هایی که با لکنت صحبت می کنند، باید یاقوت کبود را همراه با سنگ کلسدوئین در گردن داشته باشند. اما یاقوت کبود در وضعیت های روانی بیمارگون و ناراحتی نیز استفاده می شود.

اثر بر روج و روان : یاقوت کبود یک سنگ خوب برای مدیتیشن است و ما را در تصمیماتمان حمایت می کند، به کسانی که آن را با خود دارند، درک و فهم روشنی داده و آنها را در برابر خشم و بی صبری حمایت می کند. این سنگ طبیعت دوران را تزکیه و تجدید می کند، یاقوت کبود توانایی و قدرت درخشانی از خود بروز می دهد. این سنگ بدون آنکه فرد حامل، احتیاجی به مداخله آگاهانه داشته باشد، انرژی ها را به هم متصل می کند. یاقوت کبود از ارتعاشات خاص خود نیروی بزرگی مهیا می سازد، و بدون آنکه انرژی صاحبش را تقویت یا تکمیل کند، مستقلا دارای انرژی خاص و مربوط به خود است. گاهی اوقات یاقوت کبود "سنگ خردمندان" نیز نامیده می شود. یاقوت کبود سنگ واقعیت، وفاداری، عقل و خرد است.

نشان طالع بینی : یاقوت کبود مختص علائم گاو نر، سنبله و ماهی است، یاقوت ستاره دار به میزان، از نوع آبی تیره به کماندار و آبی روشن به جوزا اختصاص دارد.

خصوصیات : طبق سنتهای قدیمی، این سنگ را بر روی پیشانی تب دار قرار می دادند تا آن را تسکین دهد. برای مبارزه بر علیه بی خوابی که موجب بیماریهای عصبی می شود لازم است بر روی پیشانی قرار گیرد یا در دست گرفته شود.

محل تجارت و نحوه نگهداری : تنها تعداد محدودی از این سنگ در بازار تجارت مشاهده می شود بیشتر اوقات به شکل های نتراشیده، صیقلی، دستبند و به ندرت به صورت گردنبند یافت می شود. سنگهای صیقل یافته بیش از حد گران هستند، به شما توصیه می شود که سنگ خود را در نمک خشک دریا برای تخلیه قرار دهید و آن را در نور خورشید شارژ کنید، اما بیشتر از یک ساعت نشود.

 

این سنگ از نوعی کریندون آبی و سبز، زرد و یا بنفش است که از اکسید آلومینیوم تشکیل می شود و ماده موجود در آن آهن و تیتان است. محل های اصلی کشف آن کشورهای هندوستان، سیلان، برمانی، تایلند، استرالیا، آمریکای شمالی و سری لانکا است.




  • وضعیت
  • جدیدترین
  • پربازدیدترین
  • پرفروشترین
  • ارزانترین
  • گرانترین
ثبت سفارش
تعداد
عنوان